Sene 2006 ben ilkokul birinci sınıf, Ablam ise üniversite birinci sınıfa Makine Mühendisliği bölümüne başlamışken herkesten şu soruyu almaya başlamıştım:
-“Büyüyünce ne olacaksın?”
O yaşlarda herkes öğretmen, doktor, polis vb. meslekleri söylerken benim Ablamdan “ilham alarak” (kesinlikle özenmek) mühendis olmak istediğimi söylemem tabii ki dikkat çekiyordu. Benimse aklımda giderek büyüyen
-“Mühendis olacağız da tam olarak ne yapar bu Mühendisler?”
Açıkçası sorumun cevabını 18 yaşında Mühendislik Fakültesine girene kadar net olarak alamamıştım ve bu yazıda da net olarak bu soruyu cevaplayabilir miyim bilemiyorum çünkü Nasrettin hocanın da söylediği gibi, “Eşekten düşenin halinden eşekten düşen anlar.”
Endüstri Mühendisleri ne iş yapar sorusuna tek bir kelime ile cevap vermemi isteseler bu kelime “Optimizasyon” olurdu.
Peki optimizasyon ne demek? En basit tanımı ile bir ürün veya hizmette eldeki kaynakları (yani belirli kısıtlar ile) en verimli şekilde kullanarak, o ürün veya hizmetten maksimum fayda sağlamaktır. Optimizasyon problemlerinde çok bilinmeyenli denklemler kullanılır. Aynı zamanda Endüstri Mühendisliği bölümündeki en önemli derslerden birisidir ve hayatın her alanında kullanılabilir.
Endüstri Mühendisleri Optimizasyon süreçlerini yönetirken “Benzetim” ile seçenekleri simüle ederek uygulamaya geçmeden seçeneklere arası karar vermeyi sağlayarak gereksiz maliyetlerden şirketleri kurtarabilir.
Aynı şekilde hali hazırda yönetilen süreç ve proseslerin, “İş Etüdü” ile analizini yaparak eğer gerekli ise süreci iyileştirmek ve böylelikle sürekli iyileştirmeyi gerçekleştirir.
Bu yazıda Endüstri Mühendislerinin yaptığı işlerden sadece birkaçını anlatabildim ve Endüstri Mühendisliğini sizin için özetledim. Bir sonraki yazılarda optimizasyon ve benzetim konularının derinliğine inerek yaptığımız işi size daha çok aktarabilmeyi umuyorum.
Sevgi dolu bir Şubat geçirmeniz dileğiyle!